torstai 24. huhtikuuta 2014

Vierailu ajoituslaboratorioon


Vierailin ennen pääsiäislomia Itä-Suomen yliopiston Dendrokronologian laboratoriossa Joensuussa. Siellä ajoitetaan varsinkin erilaisista arkeologisista kohteista ja rakennuksista otettuja puunäytteitä. Isäntänä oli kvartäärigeologi Pentti Zetterberg, joka esitteli paikkoja ja kertoi ajoituslaboratoriotyön periaatteista.


On aika huimaa pidellä käsissä puun palasta, joka on elänyt jo Kustaa Vaasan aikoihin ja nähdä hänen syntymävuotensa aikana kehittyneen vuosiluston puussa. Tai kuten yllä kuvassa näkyvää puunkappaletta, johon on aivan ytimen tuntumaan merkitty vuosi 213 jaa., jolloin Rooman vallankahvassa hääräsi keisari Marcus Aurelius Antonius eli Caracalla. Toisaalta tien pientareella lojuvan kiven ikä on taas ihan jotain muuta, mutta kuitenkin…

Jos palataan maan pinnalle ja meidän näytteisiimme, niin ne tullaan tutkimaan ja ajoittamaan toukokuun aikana. Zetterberg lupasi näytteiden laadun perusteella, että ne pystytään ajoittamaan ainakin vuoden, parhaimmassa tapauksessa muutaman kuukauden tarkkuudella.


Yllä olevasta kuvasta näkyy ristiinajoituksen periaate yksinkertaisessa muodossa. Järvien pohjasta löydettyjen runkojen avulla on päästy ajassa pitkälle taaksepäin. Sarjaa täydentävinä osioina ovat kuvassa vanha aitta, uudempi aitta ja lopulta elävä puu, jonka viimeisin vuosilusto tiedetään tarkalleen.

Ajoitus on tarkkaa puuhaa. Näytelastun jokainen lusto mitataan millin sadasosan tarkkuudella. Mittausten perusteella muodostetaan lopulta lustokalenteri jokaiselle näytteelle erikseen. Niitä verrataan sitten Varsinais-Suomen alueen vuosilustokalenteriin ja etsitään vastaava ajanjakso. Lounais-Suomen osalta kalenteri ulottuu mäntypuun kohdalla vuoteen 1012. Vaikka tietokone auttaa melkoisesti työn aikana, lopullisen ajoituksen tekee kuitenkin ihminen. 

Puun uloin lusto määrittää kaatovuoden, jonka perusteella voidaan arvioida rakentamisajankohta. Aikoinaan rakennuspuita ei yleensä makuutettu kauaa varastossa, vaan usein ne kaadettiin talvella ja käytettiin seuraavana kesänä tai viimeistään seuraavana vuonna.Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti