lauantai 8. joulukuuta 2012

Millä kitti lähtee?


Muistan vielä ensimmäisen ikkunakorjauskurssini Rakennusapteekissa - kotiin ajellessa oli sellainen olo, että ei tästä mitään tule: vanhat kitit ei irtoa, uusia ei saa paikoilleen ja kalliit lasit halkeilee. Nyt on tullut jo jonkin verran korjattua ikkunoita ja opittua joitakin niksejä.

Ja mikä tärkeintä, on oppinut myös sen, mihin tarvitaan ammattilaisia ja mitä voi tehdä itse. Toinen tärkeä oppi on hyväksyä virheet ja epätäydellisyydet, muutoin ei tule ikinä valmista. Korjasin useampana talvena tallimme ikkunoita Tikkurilan työväenopistolla, jossa meillä kurssilaisilla oli onni olla todellisen ammattilaisen opetuksessa. Muistan, miten opettaja aina minun höyläpenkkini ohi kävellessään totesi, että "Muista Tuovi, että täällä ei tarvita täydellistä."


Ikkunoiden korjauksessa on monta vaihetta, missä on hyvät ja huonot puolet. Jos joku vaihe alkaa kyllästyttää, voi välillä tehdä jotain muuta. Puuosia olen kokeillut korjata koneilla ja käsityökaluilla. Koneet ovat nopeita, mutta armottomia. Pari milliä liikaa ja kaikki alkaa alusta. Käsin tekeminen on varmempaa, mutta hidasta. Liitoksia tehdessä kuitenkin ajatus tuntuu ehtivän paremmin käsityökalujen vauhdissa, minulla ainakin.

Parhaillaan korjaan talon haukkaikkunaa eli vintillä olevaa pientä ikkunaa. Kitit olivat osittain todella tiukassa ja kokeilin tällä kertaa mennä pelkällä puukolla ilman kittilamppuja (jos kokeilet puukolla, ota tylsä puukko ja suojaa lasi, niin ei tule naarmuja, jos puukko lipsuu). Siinähän se meni, mutta lopulta jäi pari paikkaa, joita ei saanut millään irti. Kokeilin lämmittää kittiä varovasti hiustenkuivaimella. Suojasin kaiken muun pahvilla ja lämmitin vain ja ainoastaan kittiä. Tämä toimi: kitin pystyi vähitellen kuorimaan kokonaan pois.


Sitten vain hiekkapaperilla varovasti kittiurat puhtaaksi ja puuosien tapitus. Tapituksissa teen yleensä niin, että poraan kokonaan pois vahat tapit ja teen uudet, kulmikkaat tapit, jotka saa lyötyä tiukkaan kiinni. Mukaan kosteudenkestävää puuliimaa ja japaninsahalla ylimääräiset pätkät siististi pois pokaa pitkin. Tapit pitäisi lyödä samassa suunnassa, jossa pokan puunsyyt kulkevat.

Ristimitta on puuosiltaan hajonnutta pokaa kootessa tärkeä, mitat on otettava ennen korjausta ja yritettävä pitää ne korjauksen jälkeenkin samoina. Muuten tulee vaikeuksia pokaa ikkuna-aukkoon asentaessa.

Pellavaöljykyllästyksestä liikkuu erilaisia mielipiteitä. Itse kannatan kyllästystä: sillä saa vanhat ja kuluneet puuosat uuteen kukoistukseen eikä maali ole omissa pokissani irtoillut öljyn vuoksi. Keittää en öljyä jaksa, vedän sen puuhun kuumailmapuhaltimella. Tämä työ kannattaa tehdä ulkona niin kuin kaikki kuumailmapuhaltimeen liittyvä. Kerran olen meinannut nimittäin sytyttää talon palamaan heinäkuun helteellä ja se riittää minulle. Onneksi oli paikalla reippaita miehiä ja vesisankoja. Kumma juttu, miten joitakin asioita ei opi kuin kantapään kautta!

4 kommenttia:

  1. :) Tuttua työtä, mulla meni viime kesä ja syksy ikkunoiden parissa, ja työtä riittää vielä moneksi vuodeksi... Puuosia en itse ole opetellut paikkailemaan, olen antanut ne miehen tehtäväksi. Speedheater on loistava apu maalien ja kittien irrottamisessa!

    VastaaPoista
  2. Joo, ikkunankorjausta näyttäisi minulla riittävän loppuelämäksi :-) Speedaheater on tosiaan loistava peli, puukolla pärjäilee kun vanhat kitit ovat melkein irtoamassa itsestään.

    VastaaPoista
  3. Täällä taas Mamma kyselemässä neuvoja;) Edessä olisi nyt tappien laitto, kiristämään kaari-ikkunani yhden avautuneen liitoksen. Kävin juuri hakemassa rautakaupasta 6 mm puutappeja (ja 6 mm puuporanterän), mutta käyvätköhän ne tähän hommaan? Vai pitäisikö jostakin löytää jotakin tiukkasyistä puuta ja tehdä siitä tapit? Miten sinä olet toiminut? Jestas tää on hidasta hommaa meikäläisellä, mietin monta päivää, että miten saan liitoksen kiristettyä porauksen ja tapituksen ajaksi kiinni?! Ajattelin jo luovuttaa ja tarjosin pokaa kunnostettavaksi eräälle puusepälle, joka neuvoi kiristämään liitoksen kuormaliinan avulla!!! Pling mikä mahtava idea ja miten en nyt tuota ollut itse keksinyt;DD Tavallista puristinta vaa koitin mahduttaa liitoksen kohdalle niin että siinä mahtuisi vielä poraamaankin, hm mahdoton tehtävä. No puuseppä ei ottanutkaan ikkunoita vastaan, joten tässä sitä taas ollaan pohtimassa tapitusta;) Vaikka onhan tässä hitaudessa kyllä hyvätkin puolensa, ainakin jää mieleen kaikki työvaiheet ja toivottavasti ei tule tehtyä kamalia virheitä kun miettii ensin kuin alkaa tekemään. Taidankin kohta alkaa harjoittelemaan tapitusta johonkin lankun pätkään! Ai niin vielä yksi tyhmä kysymys. Poraatko reiän ihan pokan läpi asti, vai vain siten, että se jonkin verran ylittää liitos kohdan?

    VastaaPoista
  4. Vastailin tappiasiasta äsken tuonne "51 ikkunaa" -kirjoituksen alle. Puristinhommissa tosiaan välillä toimii liinat, välillä puristimet. Puristimiakin on hyvin eri kokoisia - isojakin löytyy. Oikeissa puusepänverstaissa on myös mahtavia puristinpöytiä, olen sellaista käyttänyt työväenopiston kursseilla.

    VastaaPoista