maanantai 3. helmikuuta 2014

Ruoksasalin vanhin boordi?


Teimme sisätöitä pienellä pakkasella ja purimme ruokasalista viimeisiä 70-luvun jälkiä: lautoja, naulakoneen loputonta satoa ja lastulevyn palasia. Seinän yläosasta paljastui mielenkiintoinen vanha boordi, joka on kiinnitetty aikoinaan suoraan savirappauksen päälle. Ihmettelimme tätä rappauksen päälle laittamista, mutta näin todellakin on tehty jossain kohtaa 1800-lukua. Aivan ensimmäisenä seinissä on varmaankin ollut koristeena rappaus ennen tuota tapetointia.

Säästimme vanhat tapetinpalat, ne saavat jäädä seiniin uuden pinkopahvin alle. Ruokasalin seinissä on siellä täällä useita tapettikerroksia aina viimeisimpään 70-luvun kerrokseen saakka.Monista paikoin on kuitenkin kaikki otettu myös pois, varmaankin 1900-luvun alun perusteellisessa korjauksessa. Hienoa kuitenkin, että jotakin on jäljellä!


Purimme 70-luvulla madalletun katon tukia myös ruokasalin kaakeliuunin päältä. Alta paljastui jossain vaiheessa pienennetty hormiaukko. Paikalla on ollut 1800-luvun lopulla keittiö ja sen iso leivinuuni-hella, jonka jäljiltä aukkoa on arvatenkin pienennetty kaakeliuunia varten. Vanhan uunin jälkiä näkyy vielä hirsiseinissä. Purkutyössä irtosi yksi kaakeli, mutta se ei onneksi hajonnut.


Irrottelin itse naulakoneella ammuttuja nauloja seinistä, niitä on valtava määrä. Ehkä vähempikin olisi riittänyt, asialla on tainnut olla joku yli-innokas koneen käyttäjä.

Seuraavalla kerralla kerron puutarhasuunnitelmasta, joka on valmistunut. En ole itse mitenkään kokenut puutarhuri, joten suunnitelma auttaa ja antaa tukea päätöksille. Ammattilaisen tekemänä se myös tuo paljon sellaista uutta, jota ei olisi osannut itse ajatellakaan.

5 kommenttia:

 1. Kaunis boordi. Kaakliuunin koristekaakelit on tutun näköisiä, meillä vastaavat on talon toisen salin uunissa.

  VastaaPoista
 2. Upea boordi kuten myös "boordi" kakluunissa. Mikä ihme siinä on, että kaikki valittelevat purkutyömaalla naulojen määrää. Meillä ihan sama juttu, yhdessä seinässä on ollut satoja... Niissä ei näköjään ole vuosikymmenien aikana säästetty :)

  VastaaPoista
 3. Puutarhasuunnitelma pitää myös mielen hyvänä, jos naulojen nyppiminen ottaa välillä päähän, tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Niin, naulojen nyppäämistä riittää ja se on periaatteessa ihan hauskaakin puuhaa. Ongelmallisimpia ovat nuo naulapyssyllä ammutut ohuet, pitkät naulat, joissa kanta on olemattoman pieni. Naula on pamautettu voimalla puun sisään ja olemattomasta kannasta vääntämällä pitäisi saada se ulos. No, kun kiirettä ei ole niin naula kerrallaan vaan :-)

  VastaaPoista
 5. Hienoja boordikerrostumia! Itsekin löysin ovenkarmin alta lisää vielä vanhempia kerroksia, siksi onkin niin mielenkiintoista seurata muiden löytöjä. Kirkkaana ovat värit säilyneet!

  VastaaPoista