torstai 7. maaliskuuta 2013

Vanha reki ja vastaus haasteeseen


Tallin vintillä on kaikenlaista kiinnostavaa vanhaa tavaraa: rekiä, kelkkoja, tynnyreitä, huonekaluja, vanhat pihaportit ja valtavan kokoinen, kivilohkareita täynnä oleva mankeli. Tallin vintin lattialankkuja on aiemmin purettu osittain pois ja liikkuminen ylhäällä on vähän vaarallista. Tarkempaa tutkimusta ei siis vielä ole tehty. Yhtä vanhaa rekeä kävimme kuitenkin kuvaamassa - se on valitettavan huonossa kunnossa: koristemaalaukset ovat kuluneet pois ja istuinosan verhoilut ovat melkein tiessään. En tiedä millainen operaatio tällaisen entisöinti olisi?

Googlasin vanhoja rekiä ja löysin yhden rohkaisevan esimerkin Urajärven kartanosta:
www.konservointikilta.fi/tyonaytteet/reki/


Sitten itse asiaan eli sain haasteen Villapullan Hannalta ja tässä vastaukseni (jään vielä miettimään blogeja, joille heitän oman haasteeni):

Oletko enemmän kissa- vai koiraihminen, miksi?
Olen enemmän koiraihminen, mutta ehkä eniten kuitenkin pehmoeläinihminen. Liitän tähän alas kuvan siskoni kauan sitten neulomasta sinisestä villaelefantista, joka asuu meillä kaveriensa kanssa.

Mitä eläimet sinulle antavat/merkitsevät?
Iloa!

Oletko ajatellut tehdä kevätkylvöjä tai idätystä?
Ajattelin kylvää rairuohoa. Haaveilen myös omasta raparperipenkistä ja ruohosipulista.

Oletko tällä hetkellä etsimässä jotain tietty vanhaa tavaraa tai huonekalua?
Koko ajan ja useita! Tarvitsisimme vanhan, koristemaalatun ja tasakantisen arkun sohvapöydäksi. Ja eteiseen tarvittaisiin vanha vaatekaappi ja lyhtymalliset kattovalaisimet. Olohuoneeseen etsimme kristallikruunua. Keittiön ruokapöydän ääreen mahtuisi kuusi vanhaa tuolia, jotka voisivat hyvin olla eriparia keskenään.

Kuinka tunnollisesti kierrätät kotitalousjätteesi? 
Hyvin tunnollisesti. Harmi kyllä biojätteelle ei ole asuinalueellamme omaa keräystä.

Unelmakotisi?
Tällä hetkellä asumme 1940-luvulla rakennetussa kaupunkipientalossa, jossa viihdymme hyvin. On mukavaa, kun sisätiloissa on jäljellä vanhoja pintoja kuten hirsiseinää ja lautalattiaa. Voisin myös muuttaa kokonaan maalle - ehkä joskus muutankin.

Milloin olet onnellisimmillasi?
Ulkotöissä hyvällä säällä.

Mitä toivot tulevalta kesältä?
Pitkiä ja valoisia iltoja hyvässä seurassa, grillin äärellä.

Mikä sai sinut ryhtymään blogin kirjoittajaksi?
Halusin pitää päiväkirjaa projektistamme ja jakaa kokemuksiamme muille aiheesta kiinnostuneille. Pidän kirjoittamisesta.

Parasta pääsiäisessä?
Pääsiäinen on ehdoton lempijuhlani! Vaikea sanoa, mikä olisi parasta: lammaspaisti, pääsiäiskoristeet, kevään tunnelma vai pajunkissat teiden varsilla.

Mämmi vai munat?
Valitsen sipulinkuorivedessä keitetyt kuuden minuutin kananmunat.8 kommenttia:

 1. voi ei MITÄ IHANAA TEILLÄ SIELLÄ TALLISSA ONKAAN...ja tuo vanha reki..IHANA

  VastaaPoista
 2. Tuo norsu on niin sympaattinen, norsut ovat muutenkin yksi lempieläimistäni :) Niitä muuuten harvemmin löytyy pehmoleluina. Reki on upea, voin nähdä sen sieluni silmin kunnostettuna.

  VastaaPoista
 3. Sininen Fantti on siis mukana perinnerakentamisessa. Hienoa!

  VastaaPoista
 4. Kaunis reki! Se kyllä ansaitsisi entisöinnin, mutta niin varmaan moni muukin asia. Iloisia kevätpäiviä sinulle puurtamiseen projektien parissa!

  VastaaPoista
 5. Kyllä tuossa reessä olisi melkoinen työ, mutta työ tekijäänsä kiittäisi :) Entisöidessä entinen pintakäsittely poistettaisiin pääasiassa, jonka jälkeen reki käsiteltäisiin uudelleen. Jo siinä kuluu monen monta työtuntia, erityisesti kun pinnalla on koristemaalauksia. Lisäksi siihen päälle verhoilutyötunnit.

  Upea reki kyllä toden totta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän reen kaltainen kohde kannattaa ja pitää konservoida. Ei MISSÄÄN NIMESSÄ alkuperäisiä koristemaalauksia pois. Vaikka kuinka kuluineita olisivat. Alkuperäinen on aina arvokkaampaa vaikka uusi olisi kuinka hienosti tehty.

   Kannattaa olla yhteydessä nimenomaan museoon. Jos restauroijalle viet, ole tarkkana tekijän taidoista. :)

   Poista
 6. Kiitos taas kommenteista! Ehkä reki odottaa vielä jonkin aikaa kunnostajaansa... En tiedä, käytetäänkö vanhoja hevosrekiä enää missään? Olisi hauska herätellä henkiin vanhojen rekien käyttöä vaikkapa joulukirkon yhteydessä. Hevoset ja reet kirkon edessä olisivat hieno näky ja kyydissäkin kelpaisi olla!

  VastaaPoista