lauantai 10. marraskuuta 2012

Vuorilautaa konttorin kohdalle


Talomme toinen pääty on rakennettu todennäköisesti 1800-luvun puolivälin tienoilla, toinen 1900-luvun alussa (vanha valokuva Suomen sukutilat -julkaisusta, talo kuvattu tässä 1930-luvun alussa). Korjaustöitä on luvassa eniten uudemmassa päädyssä, jossa vaurioita ovat aiheuttaneet katon aikanaan muodikkaat, mutta kovin epäkäytännöllisiksi osoittautuneet jiirit, sisälle rakennettu sauna ja pesuhuone sekä talon vanhan ja uuden osan liitoskohta, joka on vuosien saatossa painunut huomattavasti.

Olemme korjanneet toista kahdesta jiiristä, joka on pihan puolella ja vuotanut pahasti lahottaen konttorihuoneen seinän. Hirsikorjaukset tehtiin keväällä ja vuorilaudatkin on nyt saatu hirsiseinän suojaksi. Teetimme vuorilaudat Jase Puu Oy:ssä Marttilassa, jossa onnistui lautojen teettäminen vanhan mallin mukaan.

Seinästä puretut vuorilaudat olivat valitettavasti lahonneet pahasti ja lisäksi suuri osa niistä oli höylätty väärinpäin niin, että sydänpuu oli jäänyt sisäpuolelle. Nämä todennäköisesti 1970-luvulta peräisin olevat  laudat olivat vääntyneet ponteistaan irti ja vesi oli päässyt lahottamaan hirttä myös tätä kautta. Vanhat laudat kannattaa kuitenkin aina käyttää uudelleen, jos vain mahdollista.


Vanhan talon seinä ei koskaan ole suora eikä se ollut sitä tälläkään kertaa. Vuorilautoja asentaessa kannattaakin seurata seinän muotoa myös kauempaa, muutoin pinnasta saattaa tulla liiankin elävä. Suurempia kupruja voi koettaa suoristaa esim. ohuilla rimoilla. Suoristimme seinän paikattuja osia myös veistämällä hirsiä kirveellä. Tässä työssä havaitsi tarpeen kunnon veistokirveelle, joka päätettiin hankkia vastaisuuden varalle.


Vintillä olevan haukkaikkunan kohta teetti työtä, koska ikkunalla ei ollut karmeja vaan se oli suoraan kiinni vuorilaudoissa. Mitat pitikin ottaa tarkasti ja sovitella välillä ikkunanpokaa paikoilleen. Aion samalla kunnostaa ikkunan ja kitata lasit uudelleen paikoilleen. Konttorin varsinaisen ikkunan neljä pokaa ovat sen sijaan hyvässä kunnossa, koska ne on uusittu todennäköisesti 1960-luvulla. Tämä ikkuna onkin ainoa uusittu, kaikki muut ovat säilyneet alkuperäisinä. Konttorin ikkuna-aukossa on aiemmin ollut korkeampi malli, jota löytyy muualta talon uudemmasta päästä. Aiomme jossain vaiheessa vaihtaa tämänkin ikkunan takaisin vanhaan malliin.


6 kommenttia:

  1. Sinulla on hieno blogi. Liityin heti lukijaksi. Haaveilen, että meilläkin on vielä joskus oikeasti vanha talo, jota kunnostaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiva kuulla! Kannustan hankkimaan vanhan talon vain rohkeasti, jos vain hiemankin aikaa riittää korjaustöihin ja ne tuntuvat mielekkäältä ajanvietteeltä. Ja talojahan on monenkokoisia, meillekin olisi ehkä pienempi rittänyt, mutta tällä mennään nyt :-)

    VastaaPoista
  3. Onko tuo uusi paneeli seinässä vanhaa kunnon leveää ja miten leveää? Mistä hankittu?

    VastaaPoista
  4. Vuorilaudan leveys on 195 mmm ja paksuus 28 mm. Laudat tehtiin Jase-Puu Oy:ssä Marttilassa (www.jase-puu.fi). Käytännössä homma meni niin, että veimme heille mallin vanhasta laudasta ja he tekivät uuden niin lähelle sitä kuin pystyivät - hyvin onnistui ja vielä nopealla aikataululla. Voin suositella!

    VastaaPoista
  5. Kaunista pintaa tuosta tulee! Mies jos näkisi tulisi todella kateelliseksi, kotitalonsa pinta kun vaatisi oikein kirkuen tuota samaa toimenpidettä, mutta aikaa ei ole...

    VastaaPoista
  6. Kiitos - vanhakin vuorilauta on tosiaan usein ihan hyvässä kunnossa, vaikka pinnalla maali hilseilisi. Lahot laudat ovat tietysti asia erikseen.

    VastaaPoista