perjantai 27. toukokuuta 2011

Kivijalkaa korjaamassa

Lue myös tuorein kivijalkajuttumme (16.7.2014).

Kivijalan liikkuminen on savimailla ikuinen ongelma, jota pitää kai vain korjailla ajoittain. Talon nurkat ovat kriittisin piste kantavuuden osalta, välit suurimmaksi osaksi estetiikkaa. Talon vanhassa päädyssä on luonnonkivistä tehty kivijalka, jossa on siellä täällä todella isoja kivenlohkareita, toisaalla taas hyvinkin pientä silppua. Kiviä oli joskus kiinnitetty laastilla toisiinsa, mutta laasti oli aikaa sitten rapissut pois. Kivet olivat liikkuneet melko paljon, yksi iso lohkare käytännössä siirtynyt kokonaan pois paikoiltaan. Päädyn kamareissa seisoessa ohi ajava liikenne tärisytti lattiaa melkoisesti. Tässä siis lähtötilanne.


Kivijalka ennen korjausta, Kivijalan korjaus ei tuntunut työltä, jota kannattaisi lähteä itse harjoittelemaan, varsinkin kun kivet olivat niin suuria. Pyysimme hätiin Rakennuskorjaus MaKi Oy:n, joka korjasi tässä vaiheessa vanhan päädyn kivijalan aina kuistiin saakka - työ vei viikon kahdelta mieheltä. Ulkopuolen lisäksi korjauksia tehtiin alapohjassa ja päätyyn ja takapihan puolelle lisättiin tuuletusaukkoja.

Korjaus käynnissä.Korjattua kivijalkaa ja uusi tuuletusaukko.

Olimme jo aiemmin todenneet alapohjan aika kosteksi. Näyttää siltä, että pohjavesi on aika korkealla, mikä on tietysti hyvä asia hirsiarinan puolesta. No nyt tuuli puhaltaa alapohjassa, mutta siitä huolimatta maa oli kostea heinäkuun pahimmilla helteilläkin. Alapohjan puurakenteet ovat kuitenkin vanhassa päädyssä hyvässä kunnossa, vaikka ovatkin reilusti toistasataa vuotta vanhoja. Uudessa päädyssä vahingot ovatkin tulleet ylhäältä käsin.

Paljon korjattavia kivijalkametrejä jäi vielä tulevia kertoja varten. Varmaan siinä vaiheessa kun koko kivijalka on korjattu, voidaankin aloittaa taas uudestaan toisesta päästä.

Innokasta yleisöä

2 kommenttia:

  1. Hurjan näköinen ennen korjausta!

    VastaaPoista
  2. Niin, kivijalka oli tosiaan tuosta yhdestä kulmasta erityisen huonossa kunnossa. Savimaan routiminen liikuttelee kiviä jo sinänsä ja lisäksi talon vierestä kulkevaa tietä pitkin ajettiin noin vuoden verran raskaita hiekkakuormia läheiselle rakennustyömaalle. Tämä hiekkaralli tärisytti taloa ja kivijalka kärsi tästä lisää. Toisaalta kivijalat eivät ihan helposti "sorru", koska tukipisteitä on aina useita. Mutta hyvä kun tuli korjattua!

    VastaaPoista