sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kierrätystavaraa



Tästä se alkaa - tallin nurkan hirsikorjaus. Vanha hevostalli on rakennettu 1906 ja se on kokonaan hirrestä. Pituutta tallilla on 27,5 metriä. Vaikuttaa siltä, että se on tehty aikanaan useamman eri rakennuksen vanhoista hirsistä. Pihapiirissä on aiemmin ollut rivi 1800-luvun hirsisiä talousrakennuksia, jotka on purettu ja varmaankin näitä hirsiä on hyödynnetty uuden rakentamisessa.


Tallin nurkka on ollut pitkään surullinen ilmestys: alimmat hirret olivat kokonaan lahonneet ja seinän läpi pystyi katselemaan maisemia. Sisälle oli taiteltu peltiä suojaksi. Tilannetta oli pahentanut sisäpuolelle, tallin eteistilaan valettu betonilaatta, joka oli kiinni hirsissä. Se oli arvattavasti johtanut lisää kosteutta hirsiin. Alimpien hirsien yläpuolella lahovauriot olivat vieneet noin puolet hirsien paksuudesta. Sisäpuolella puu näytti hyvältä ja ulkopuolella ei. Päädyimme vaihtamaan viisi hirttä nurkan molemmilta puolilta, kaikkia hirsiä ei kuitenkaan vaihdettu koko pituudelta.



Korvaushirsiä saimme naapurikylästä, jossa oli purettu 1900-luvun alun hirsitalo. Valikoimme hirret yksi kerrallaan ja paikallinen yrittäjä nosteli ne tukkikouralla kuormaan ja kuljetti tallin kulmalle. Toinen työpäivä päättyi lattian piikkaamiseen: poistimme betonin kivijalan viereltä. Jossain vaiheessa se joutaa kokonaankin pois.

Kerron projektin jatkosta pian lisää!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti