lauantai 20. heinäkuuta 2013

Piikkausta, lapiotyötä ja följareita


Palaan jälleen tallikorjaukseemme ja kerron valmistelutöistä, jotka veivät yllättävän paljon aikaa. Ensinnäkin lattiaan joskus valettu betoni piti piikata pois hirsiseinän viereltä (ja myöhemmin muualtakin). Betoni oli valettu seinään kiinni, joskin välissä oli peltiä. Vapautimme seinän vierustan betonista ja pellistä ja lapioimme betonin alla olleen saven sekaisen hiekan myös pois.


 

Tallin hirsiseinä ei ole tehty kovin paksuista puista ja se on ajan saatossa alkanut pullistella sieltä täältä eivätkä hirret enää ole ryhdissään. Ennen kuin lähdimme poistamaan vaihdettavia hirsiä, piti seiniä tukea följareilla. Följareihin käytimme 125 mm x 125 mm paksuista parrua, jotka laitoimme sisäpuolelle ja ulkopuolelle vahvaa lankkua samalle kohdalle. Nämä pultattiin toisiinsa kiinni seinän läpi 20 mm:n kierretangon avulla. Alin kiinnityskohta tuli alimpaan kunnossa olevaan hirteen. Osa  näistä följareista todennäköisesti jätetään kengityksen jälkeenkin tukemaan rakennusta.




Följarien alta pystyy myös nostamaan rakennusta pullotunkilla. Tunkin ja följarin alapinnan väliin laitetaan vain teräslevy, jolloin tunkki ei poraudu följarin puuhun.

Perustuskivien koko oli yllätys, ne olivatkin valtavia! Olimme ajatelleet suoristavamme niitä traktorilla ja rautakangilla, mutta nyt piti soittaa pikaisesti naapuri kaivinkoneen kanssa paikalle. Ihan viivasuoraan emme kivijärkäleitä saaneet - tämä olisi edellyttänyt koko perustusten kaivamista esiin ja se tuntui liian suurisuuntaiselta tässä vaiheessa.



Valmistelutyöt veivät neljä henkilötyöpäivää eli kohtuullisen paljon. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa hirsien vaihtoon!

3 kommenttia:

  1. Hei! MEidän 1800-luvun lopulta olevan hirsitalomme rossipohja on joskus täytetty hiekalla, valettu päälle betonilaatta ja siihen tervepaperi päälle+kutterinpurua tms ja vanhat lattialankut päälimmäiseksi. Luulimme, että joudumme purkuhommiin, mutta äsketäin eräs vanhojen hirsitalojen kunnostukseen perehtynyt entisöintimestari totesi sen nähtyään, että ei tarvitsisi purkaa betonia, hänen mielestään rakenne oli säilynyt hienosti kuivana ja siksi parempi jättää silleen. Mietimme tässä nyt, mitä tehdä, sillä minut on jotenkin vakuutettu aikaisemmin, että betoni pitäisi aina purkaa. Miksi te puritte tallin lattian?

    VastaaPoista
  2. Jouduimme piikkaamaan tallin eteiseen valetun betonilattian reunat, jotta saimme korjattua hirsivauriot ja suoristettua perustuskiviä. Betonivalos eteisessä on huomattavasti nuorempaa tekoa kuin itse rakennus, tehty ehkä aikanaan traktorien sisälle ajamista varten. Betoni oli valettu kiinni alimpiin hirsikertoihin - muuten emme olisi reunoja piikanneet. Voi olla, että jätämme keskiosan piikkaamatta ja keksimme reunoille jonkin muun ratkaisun.

    Muualla tallissa on vanhempi ja ohuempi, salmiakkikuvioinen valettu lattia, joka on tehty hevosia varten. Se on pahasti roudan runtelema ja käytännössä palasina. Täytyy miettiä, voisiko tuon sinänsä kauniin lattian jotenkin säästää ainakin osittain.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vastauksesta! Tutkimme eilen talomme lattiaa ja betonissa kiinni olleita hirsikerroksia väliseinien kohdalta tarkemmin ja lahoahan siellä oli. Varmaan joudumme piikkaus ja lapiohommiin myös. Kiitos huolellisesti tehdystä blogistasi, luen varmasti täältä mahdollisia vinkkejä töihin!

    VastaaPoista