sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Ikkunat tiiviiksi pellavalla

Vanhaa pellavaa.


Korjautimme aiemmin vanhoja ikkunankarmeja ja korjauksen yhteydessä poistettiin eristeet karmin ja seinän välistä. Vanhat eristeet olivat sammalta ja pellavarivettä, jonka joukossa oli myös säkkikankaan palasia. Sammalet olivat rutikuivia ja murenivat poiston yhteydessä, niitä ei voinut enää laittaa takaisin. Sen sijaan vanhat pellavariveet ja säkkikankaan palaset saattoi hyvin käyttää uudelleen. Koska ne eivät riittäneet kaikkiin väleihin, lisäsimme myös uutta pellavarivettä, jota myydään isoina rullina mm. Domus Classicassa.


Uutta pellavarivettä ja vanha taltta työkaluna.


Tilkitseminen oli mukavan helppoa puuhaa, joskin aika pölyistä vanhojen eristeiden osalta. Oikea työkalu tässä olisi Rakennusapteekin tilkerauta, mutta tällä kertaa pärjäsin vanhalla, pienikokoisella taltalla. Karmin välit olivat varsin erikokoisia, osin hyvin ahtaita ja joissakin kohdin taas tilaa oli paljon. Pieni taltta toimi työssä hyvin, välillä eristeet saattoi työntää sormin.

Ikkunan yläosa on jo valmis.Tilkitseminen käynnissä.


Viimeistelen ikkunanvälit vielä ulkoapäin lisäämällä eristettä toiselta puoleltakin. Sitten laitetaankin koristelistat paikoilleen ulko- ja sisäpuolella, jotka siistivät karmivälit ja ikkunanreunat.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa todella ekologiselta vaihtoehdolta nuo käytetyt materiaalit. Sammalkin lienee ollut aikoinaan hyvä ja halpa. Käsityötä tilkitsemisessä riittää, mutta työn tekeminen on mukavaa oikealla asenteella. Työn iloa edelleenkin. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanan ympäristöystävällistä projektia teillä, oikein hyvä mieli tulee :) Todella käteviä ne valmiit rullat muuten, itsekin tuli vanhan talon vintille niitä käytettyä.

  VastaaPoista
 3. Onpa teillä upea paikka korjattavana. Hieno työtä olette jo tehneet. Pellavarivettä on kulunut meidänkin talossa rulla poikineen vaikka ikkunat oli vaihdettu uusiin. Teillä kävi mieletön tuuri kun löysitte talon alkuperäisillä ikkunoilla. Alkavat olla harmittavan harvassa.
  Liityin samantien lukijaksi :)

  VastaaPoista
 4. Oikeastaan juuri nuo vanhat ikkunat, kaakeliuunit ja pihapiiri olivat tärkein tekijä talokauppaa aikoinaan miettiessämme. Olisi mukava päästä jo uunienkin korjaukseen, mutta sitä joutuu vielä vähän odottelemaan kiireisempiä töitä tekiessä...

  Lämpimästi tervetuloa blogin lukijaksi, Katja!

  VastaaPoista
 5. Kiinostavat sivut teillä (sain Einin Arilta vinkin näistä kesällä). Olen itsekin viime vuodet harrastellut vanhan kesämökkimme (1850-luvulta oleva hirsitorppa) remontointia, tänä kesänä ovat juuri ikkunat olleet työn alla. Pellavarive ja pellavaöljymaali ovat tulleet tutuiksi...

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista