maanantai 19. elokuuta 2024

Hiekkatien saneeraus



Saneeraus-sana ei kuulu yleensä sanastooni eikä sitä toivoisi juuri kuulevansa vanhojen talojen kohdalla. Sen sijaan hiekkatiehen se minusta sopii, koska kohennus oli tällä kertaa kokonaisvaltainen. Hiekkatie siis saneerattiin! Käytännössä teimme sen, mitä olisi pitänyt tehdä jo alun perinkin eli perustaa tie kunnolla. Viime kesinä ylläpito on nimittäin käynyt melko tuskaiseksi, kun karkea sora on tunkenut esiin hiekan alta, ja rikkaruohot ovat viisaasti soluttautuneet kasvamaan soran sekaan.

Niinpä vuokrasimme Avantin kauhalla varustettuna, pienen maantiivistäjän ja tilasimme kaksi kuorma-autollista hiekan ja soran sekoitusta. Aines oli tällä kertaa hieman aiempaa karkeampaa. Ajoimme hiekkakuopalle ennakkoon katsomaan sopivia raekokoja ja valikoimme sellaisen, joka ehkä hieman vähemmän kulkeutuisi kengissä sisätiloihin. Näin jälkikäteen arvioituna valinta onnistui hyvin.



Aloitimme työt hiekkakuormia edeltävänä päivänä: ensin mittasimme tien leveydet kohdilleen, vedimme linjanarut ja lopuksi merkkasimme reunat spraymaalilla. Sitten oli Avantin vuoro: jyrsimme kauhalla hiekkatien keskellä rehottavat kasvustot pois ja vedimme reunat merkkausten avulla suoriksi. Vanhan hiekan ajattelimme laittaa myöhemmin istutuskuoppiin mullan sekaan.

Sitten odoteltiin hiekkakuormia. Kuorma-auton kuski levitti hiekan parhaansa mukaan suoraan lavalta, ja loput työstä teimme Avantilla ja käsipelillä. Hiekkaa leviteltiin lapioilla, lehtiharavilla, rikkaruohoraudalla ja lopuksi myös laudoista rakennetulla tasoituslanalla. Työtä tehdessä tuli mieleen, että vanhan ajan heinäharava nurin päin käännettynä olisi ollut kätevä. Sitä tarvittaisiin myös kukkaniityn hoidossa eli pitänee laittaa hankintalistalle.

Pinnan tiivistäminen oli viimeinen toimenpide, ja vaikka ensin epäilimme 60 kilon maantiivistäjää liian pieneksi, se hoiti homman erinomaisesti ja nopeasti, kun vain jaksoi kävellä perässä. Rankat ukkoskuurot osoittivat, että kaadot ovat kunnossa - lätäköitä ei käytännössä syntynyt lainkaan.

Nyt on siis hiekkatie saneerattu, ja siirrytään ylläpitoon. Reunoihin emme tietoisesti laittaneet lautoja tai muita reunuksia, koska ne eivät vanhan ajan pihoihin ole kuuluneet. Ajattelin kokeilla etikkaliuosta, jos se hillitsisi vähän nurmikon valtausyrityksiä. 

Tuovi