sunnuntai 9. elokuuta 2020

Laatoitusta hirren päälle



Väentuvan viimeistelytyöt ovat edenneet rauhalliseen tahtiin, mutta koko ajan mennään eteenpäin. Viime syksyn ja talven aikana saimme tuvan keittiöseinämää harppauksen eteenpäin. Keittiökaapiston tilasimme Puuneuvokselta ja huuvan Perinnepelliltä, ja ne asennettiin syksyn aikana paikoilleen. Tuovi ehti talven ja kevään aikana maalata huuvan kolmeen kertaan ja aloitti myös kaapiston pintakäsittelyn Allbeckin pellavaöljymaalin vihreään taittavalla Skärgårdsgrå-sävyllä. Kaapiston kädensijat käsiteltiin sen sijaan lakalla, jotta ne hylkisivät paremmin kädestä irtoavaa rasvaa ja likaa.





Keittiöseinämän välitilaan tuli laatoitus tilliladonnalla. Laatoitustyön teki Raleka Oy. Etukäteen hieman enemmän mietintää aiheutti se seikka, että osa laatoituksen taustasta on tiiliseinää ja osa hirttä. Hirsiseinä ei lisäksi ollut mikään suorin mahdollinen, koska se on rakennettu kierrätyshirsistä, eikä hirsien pintaa rungon kokoamisen yhteydessä tasoitettu. Homma hoitui loppuen lopuksi suhteellisen helposti. Tasoitin itse hirsiseinän kulmahiomakoneella ja siihen kiinnitetyllä puun muotoiluun ja veistoon tarkoitetulla höyläterällä sekä taltalla. Oma panokseni jatkui vielä kahden uran jyrsimisellä hirsiseinään pystytukia varten. Tähän työhön käytin käsisirkkeliä, talttaa ja monitoimityökalua. Laatoitusta ei voi tehdä suoraan puupinnalle, vaan väliin tarvittiin ohuehko kipsilevy, joka kiinnitettiin osittain tiilimuurin ja hirsiseinän liitoskohdassa olevaan pystyparruun ja osittain jyrsittyihin uriin sijoitettuihin ohuempiin pystytukiin. Tuet ruuvattiin paikoilleen liukukiinnityksellä niin, että taustalla oleva hirsiseinä pääsee painumaan.




Tiiliseinän ja hirsiseinän päälle kiinnitetyn kipsilevyn saumakohdan laatoituksessa oli kaksi vaihtoehtoa: joko tehdä selkeä suora sauma liitoskohtaan tai kiinnittää sauman kohdalle tulevat laatat levyn päältä hieman löysemmällä pistekiinnityksellä, jonka pitäisi ehkäistä taustamateriaalien hieman erilaista elämistä ja siten liitosten halkeamista. Emme halunneet laatoituksen keskelle suoraa saumaa vaan yhtenäisen tiililadonnan koko pinnalle. Estetiikka edellä siis mennään. Ajan mittaan saadaan nähdä, onko ratkaisu ollut toimiva. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin hyvältä!

Ville

1 kommentti:

  1. Kyllä tuossa on saanut olla kieli keskellä suuta, kun osa on tiiltä ja osa on hirttä vasten. Onneksi löysitte osaavan ammattilaisen hommaan. Laatoitustyöt eivät todellakaan ole sitä helpointa hommaa ja vinot laatat käy aina silmään.
    Meilläkin on remontin yhteydessä tulossa uudet laatat seiniin, joten ammattilainen on tulossa paikalle. https://www.remonttioulu.fi/remontti/sauna-ja-kylpyhuoneremontit
    Mukavia kokkaushetkiä komeassa keittiössä.

    VastaaPoista