perjantai 16. lokakuuta 2015

Katto päällä, kaikki hyvinLokakuun alun kylmä säärintama vaikeutti hieman uuden väentuvan katto- ja muuraustöitä. Kaikesta huolimatta puuseppä sai huopakaton valmiiksi ja muurari Lauri Mäkilä savupiipun ja tiilisten väliseinien muurauksen vietyä lähes loppuun saakka. Seuraavina töinä ovat kattosillan ja lapetikkaiden sekä piipun juuripellityksen ja piippuhatun asentaminen. Ennen telineiden purkamista kiinnitetään myös vesikourut ja syöksyrännit paikoilleen

Itse olen viimeistellyt kivijalkaa. Olen saumannut valutyön jättämiä pieniä aukkoja umpeen ja siistinyt kulmahiomalaitteella ja timanttilaikalla valumuotin jättämiä liian tasaisia pintoja. Lautamuotin ja luonnonkiven pintakuviot poikkeavat nimittäin huomattavasti toisistaan. Yksi sadan euron laikka riitti juuri ja juuri koko kivijalkaan.

Kivijalan muurausten osalta ainoastaan tuuletusluukkujen alaosien korotuksen jäävät kevääseen. Tuuletusaukkoihin on tarkoitus tulla verkot ja luukut, jotka voidaan sulkea aina talveksi ja avata keväällä uudestaan.

Rakennukseen pyritään vetämään sähköt vielä nyt syksyn aikana. Muut sähkötyöt saavat odottaa kevääseen.

22.8.2016 - kirjoittajan huomio: Päivityksen kuvissa piipun juuri on tehty rakennusmääräysten vastaisesti. Huopakate tulisi nostaa noin 30 cm ylös ja kiinnittää piipun kylkeen. Myöhemmin samana syksynä tuuli nosti sadeveden ylös pellityksestä huolimatta, jolloin se pääsi huovan ja piipun väliin ja sitä kautta valumaan sisätiloihin. Huopakatteen tulee olla itsesssään vedenpitävä.


Ville

4 kommenttia:

 1. Oi vitsit miten hienolta näyttää. :)

  VastaaPoista
 2. Mahtava katto! Voitko selventää vielä lisää rakennetta toisessa postauksessa! Olisi kiva tietää myös, miten saitte tuon rakennusvalvonnasta "läpi", kun tuntuu, että pitäisi kaikki kattorakenteissa ym. käyttää valmiita kattotuolia ja just toi on mahtavaa miten noi "aluspuut" tulee tohon räystään alle aivan kuten vanhoissa taloissa oli tapana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Itse asiassa nuo kattoristikot ovat tehdastuotantoa. Arkkitehti on suunnitellut nuo "aluspuut" eli kukkopuut näkyviin. Kukkopuut on kiinnitetty päästään toiseksi viimeiseen ristikkoon ja lovettu keskeltä ulommaiseen niin, että kiinnitys on riittävä. Ajattelin jossain vaiheessa tehdä näistä rakenteista erilliset postaukset.

   Ville

   Poista