sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ottakaat kiini! – vanhoja lehtileikkeitä


Netistä löytyvä Kansalliskirjaston Historiallinen sanomalehtikirjasto -tietokanta on varsinainen aarreaitta! Sen kautta voi lukea lähes kaikkia Suomessa vuosina 1771-1910 ilmestyneitä sanomalehtiä. Olemme itse onnistuneet löytämään useita taloamme koskevia lehtiartikkeleita ja -ilmoituksia, joista vanhin on vuoden 1827 Finlands Allmänna Tidning -lehdestä. Artikkelissa luetellaan talojen nimiä ja niiden osallistumista Turun palon uhrien auttamiseen. Silloinen talomme omistaja lahjoitti hätää kärsiville 10 kappaa herneitä.



Vanhoista lehdistä on selvinnyt, että talon pihapiirissä on pidetty 1800-luvun lopulla jopa maatalousnäyttelyitä, joissa on esitelty uusimpia maatalouskoneita, elintarvikkeita ja käsitöitä. Myös raittiusseurat ovat talossa kokoontuneet. Lisäksi bongasimme talon omistajan kustantamia ”ottakaa kiinni” -ilmoituksia, joissa pyydetään auttamaan laitumelta kadonneen hevosen etsimisessä. Eri lehdistä on löytynyt myös talon palvelusväkeä koskevia työpaikkailmoituksia.

Sanomalehtikirjastosta löytää varsinkin vanhempien lehtien numeroita, jotka eivät ole enää tekijänoikeuden piirissä. Tietokannasta voi etsiä esim. henkilön, talon, paikkakunnan tai vaikka tapahtuman nimellä. Pystyimme jopa jäljittämään oikean lehden sivunumeroineen eteisen kattoon liisteröidyn sanomalehtiarkin yhden lauseen perusteella, jonka syötimme sellaisenaan hakusarakkeeseen.

Hakukone tunnistaa yllättävän hyvin lehtien joskus hyvinkin koukeroista vanhahtavaa kirjoitusasua. Mutta ei pidä luovuttaa, jos osumia ei heti tulekaan. Kannattaa muutella hakusanoja ja käyttää tarvittaessa toista kotimaista.

Käy kokeilemassa osoitteessa:
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/main.html?language=fi

6 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, en ole tajunnut että kansallisarkistossa on sanomalehtiarkistokin. Pienpainatteet on tuttu juttu jo.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista! Meille nimittäin pienpainatteet eivät ole tuttuja, mistähän niissä on kysymys?

    VastaaPoista
  3. KansallisKIRJASTO on eri laitos kuin Kansallisarkisto. :) -Paula

    VastaaPoista
  4. Loistava vinkki! Kiitos! tuikku

    VastaaPoista