Vieraseteisen välipohja on ollut pitkään osittain auki - viimeinkin hirsikorjaukset valmistuivat kantaviin rakenteisiin ja saimme myös välipohjan laudoitettua umpeen. Hirsikorjaukset teki Restart ja laudoitimme katon itse. Käytimme vanhoja lautoja, jotka otettiin aikanaan talteen vihreän kamarin korjauksesta. Silloin korvasimme noin kolmanneksen kamarin katosta (jossa oli paha vaurio katon vuotamisesta johtuen) kokonaan uusilla, samalla mitalla tehdyillä uusilla laudoilla. Samalla säästimme kymmenkunta vajaamittaista vanhaa lautaa, jotka sopivat hyvin vieraseteisen katossa olleeseen pienempään aukkoon.
Paikkauksessa vaikeinta oli lautojen sovitus leveyssuunnassa, koska paikoillaan olevat entiset laudat kulkivat osittain vinoon. Vanhat laudat olivat myös käsin sahattuja ja jokainen omia yksilöitään mittoineen päivineen Jatkoimme paikkalautoja samassa asennuskulmassa ja tasasimme viimeisen kohdalla vinouden suhteessa seinään. Olimme kerrankin lopputulokseen melko tyytyväisiä - on oikeastaan vaikea havaita, että kattoa on korjattu. Tämä etu on vanhojen materiaalien käytössä.
Takorautanaulat hankimme Rakennusapteekista, joka myy useita eri kokoja. Naulojen naulaaminen ylöspäin on kova työ - taotut naulat eivät järeämpinä painu yhtä sujuvasti puuhun. Niiden naulaaminen pitää myös sujua kertaheitolla, koska poistaminen on vaikeata ilman naulojen katkeamista. Tätä harjoittelin itse poistaessani vanhoja nauloja puretuista lattialaudoista, kumma kyllä tässäkin oppi vähitellen taktiikan, jolla naulat saa suostuteltua irti puusta ilman niiden rikkomista.
Katto on maalattu aikoinaan liimamaalilla ja aiomme kokeilla uutta maalikerrosta samalla aineella. Mukavaa, että katto on nyt lopultakin kiinni - huomasimme jo seuraavana päivänä, että ilmasta eteisessä oli tullut raikkaampi kuin aiemmin, koska ilma vintiltä ei pääse enää eteiseen ainakaan yhtä suoraan.
Oma kuriositeettinsa vieraseteisen katossa on suorakulmainen tapetoitu kaistale, joka sijoittuu ulko-oven ja ruokasalin oven väliin. Olemme vanhoista valokuvista päätelleet, että tuosta kohtaa on 1800-luvun lopulla ollut sisäänkäynti vintille (nyt tuo sisäänkäynti on talon toisessa päädyssä). Tapettikerrosten välissä on 1800-luvun lopun Uusi Suometar -sanomalehtiä ja myös tapetit ovat 1800-luvun puolelta, itse asiassa vanhimpia näin isoina pintoina säilyneitä tapetteja. Täytyy miettiä, voisiko tapetit jättää kattoon näkyviin.
Aika mielenkiintoinen tuo kattotapetointi. Mitähän sillä on haettu? Minun huomioni kiinnittyi seinässä olevaan kauniiseen geometriseen tapettiin. Upea mielestäni :)
VastaaPoistaMukava hetki saada uusi entisöintivaihe valmiiksi. Naulojen vaihtaminen kuulostaa isolta työltä, mutta lopputulos jää näkyviin, ei työn määrä. :)
VastaaPoista