sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Perinnerakentajan pääsiäisyllätykset

 












Vietimme pääsiäistä purkutöissä ja kaikenlaista muutakin tuli taas tehtyä. Tärkeimpänä projektina oli tällä kertaa hirsikorjausten valmistelu purkamalla vuorilautoja, lattiaa ja poistamalla purua vintiltä. konttorihuoneen seinässä on paha lahovaurio, joka ulottuu maanrajasta vintille saakka. Syynä on kattojiirin vuotaminen, jiirit tuntuvat olevan ongelma aika monessa paikassa.

Sitten pari sanaa lattian alaisesta elämästä ja eristeistä: konttorin alapohjaan oli aikoinaan tehty korotus ja lisätty vuorivillaa ja muovia eristeeksi. Strateginen virhe, joka oli johtanut mukavan villoitetun välitilan syntyyn jyrsijöille. Lisäksi muovi oli tiivistänyt kosteutta, joka oli pahentanut lahovaurioita. Villaa ja vähän muutakin säkitettäessä tuli mieleen soittaa 1970-luvun korjausmiehelle - signeeraus löytyi listan takaa.


Perinnerakentajan pääsiäisyllätys: lahoa myös ikkunan vasemmalla puolella.













Puutappien elinkaari on usein pidempi kuin hirren.




















Vintillä poistettiin puruja hirsikorjauksen tieltä.














Lahovaurio ohentaa hirttä: tuki kuitenkin riittää vielä.














Asumattomia taloja ei yleensä ole: jos lattian päällä ei ole elämää, voi sitä olla sen alla.




















Jatkoimme myös kamarin lattian purkua, jotta lahovaurion koko laajuus tulisi esiin. Tässä tapauksessa taas ikkunasta on puuttunut jonkin aikaa ruutuja ja vettä on tullut sisään. Lattialautojen alapuolella oleva hirsikerta on lahonnut. Vaurio ei kuitenkaan ole kovin paha – voi olla, ettei koko hirttä tarvitse vaihtaa. Lautoja irrottaessa pyrimme mahdollisimman pieneen purkualaan.


Lattialaudoista saa palan pois helpoiten käsisirkkelillä...














...ja sorkkaraudalla.





























Kamarin lattian alta löytyi palasia 1800-luvun tapetista.















Tapaninpäivän myrskyssä kaatunut lehtikuusi on vielä pihalla ja tarkistelimme sitä metallinpaljastimella naulojen ja rautalankojen varalta. Pihapuissa on usein kaikenlaisia virityksiä, jotka voivat rikkoa sahanterän. Tarkoituksena olisi tehdä puusta lautaa mm. ulkorappua varten. Lehtikuusi kestää hyvin kosteutta ja sopii sateelle alttiisiin ulkorakenteisiin.





















Ikkunoitakin ehdittiin korjaamaan: tässä ovat työn alla alapuitteestaan kunnolla lahonneet ikkunapuitteet, joihin tehtiin kokonaan uudet alasarjat. Puuosat olivat valmiina ja teimme sovitustyön aurinkoisella pihalla. Seuraavaksi vuorossa on liimaus ja tapitus.


Puupaikkaukset ovat hermoja vaativaa, pikkutarkkaa työtä.














 Ei pääsiäistä ilman roskakokkoa. Kokossa paloivat viime kesänä korjatun aitan lahot hirret ja lisäpotkua saatiin lehtikuusen oksista.















Raatajat rahanalaiset.














Poistimme vielä huonokuntoiset linnunpöntöt päivän päätteeksi.




















Reippaat kaksi päivää kuluivat nopeasti talkootöissä. Tästä on hyvä jatkaa, töitä riittää vielä! Aurinkoista pääsiäistä kaikille!

3 kommenttia:

  1. Aikas paljon on hommaa on noiden korjauksessa, mutta onneksi sen taidatte!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Korjattavaa riittää, mutta onneksi löytyy myös osaajia. Oma osaaminen ja aika on kuitenkin niin rajallista.

    VastaaPoista