sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Valepanelointia ja oikeita listoja


Uuden väentuvan saunan hirsiseinät lepäävät kevytsoraharkkojen päällä. Harkot on sen sijaan muurattu betonilaatan päälle. Muut seinät on muurattu tiilestä. Näin saunan alaosaan on muodostettu kosteuseristetty kivirakenteinen allas. Kevytsoraharkot on saunan sisäpuolella päällystetty vesieristeellä ja sen päälle asennetulla laatoituksella. Harkkojen ulkopinnat ovat kuitenkin tähän asti olleet näkyvillä kamarin ja tuvan puolella. Tuvan puolella ne jäävät lähes kokonaan keittiökalusteiden taakse, mutta kamarissa täytyi keksiä niiden peittämiseksi kosmeettinen ratkaisu.






Ratkaisin asian sahaamalla vanhasta hirrestä eräänlaisen paneelin, jonka toinen kylki on piilutettu ja sulautuu näin muuhun seinäpintaan. Kiinnitin sen ylälaidasta väliseinän alajuoksuun ja laitoin harkon ja paneelin väliin varmuuden vuoksi suikaleen kattohuopaa. Tämän ”hirsipaneelin” päälle kiinnitin sitten vielä lattialistan, ja nyt paikka sulautuu hienosti muuhun hirsiseinään.




Väentuvassa on jatkettu ovi-, katto- ja jalkalistojen laittoa, joka ei ole aivan yksinkertaista. Varsinkin ovien ympärillä hirsien päitä olen joutunut veistämään niin, että listat saa laitettua riittävän suoraan ja tiiviisti. Katto- ja jalkalistat ovat kierrätystavaraa ja sen verran ohuita, että niitä pystyy helpommin taivuttamaan hirsipintojen epätasaisuuden mukaan. Mutta ovi- ja ikkunalistat ovat järeämpää tekoa, joten niiden kohdalta on veistettävä sieltä täältä hieman enemmän. Nämä listat ovat uudistuotantoa, ja niiden vanha profiilimalli on otettu päärakennuksesta.

Aiomme jossain vaiheessa poistaa loputkin naulat seinähirsien pinnoilta. Sen jälkeen pesemme ne mäntysuovalla. Tämä tasoittanee hieman myös hirsipintojen värivaihteluita.

Seuraavaksi työmaalla jatkuu listojen asennus eteisessä. Jossain vaiheessa pitäisi aloittaa myös saunan lauteiden rakennus. Pikku hiljaa asiat etenevät.

Ville

3 kommenttia:

  1. Onko päätalossa tai muualla tilalla tapahtunut jotain vai keskityttekö nyt väentuvan tekemiseen? Mielenkiintoista niin tämä kuin muukin tekeminen.

    VastaaPoista
  2. Hyvä että hiljalleen tulee valmista. Alku vuodesta saakin sitten alkaa miettiä taas päärakennuksen seuraavaa remonttikohdetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Remonttikohteita riittää kyllä ja miettimistä, mutta aina sitä jotakin saa valmiiksiksin tai ainakin eteenpäin.

      Ville

      Poista