sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ikkunakirja


Jatkan nyt kirja-arvioideni sarjaa tällä Ikkunakirjalla, joka ilmestyi hyllyymme reilu vuosi sitten. Oikeastaan koko innostukseni perinnerakentamiseen alkoi ikkunoista ja niiden kunnostamisesta. Kävin ikkunaentisöintikursseilla jo ennen talomme hankintaa ja innostuin vanhoista kauniista puupuitteista, puhalletusta lasista ja kittaamisesta. Ikkunoiden kunnostaminen on isotöistä, mutta vaivannäkö palkitsee!

Mutta sitten asiaan eli Ikkunakirjaan. Teos on melkoinen mammutti, siinä on 352 sivua ja pelkkä sisällysluettelokin on kahdeksan sivua pitkä. Voisi oikeastaan todeta, että siinä on kaikki mitä ikkunakorjauksesta tulee tietää ja paljon enemmänkin. Kirja toimiikin enemmän hakuteoksena, josta voi poimia aina kulloiseenkin tarpeeseen sopivat neuvot. Käytännössä kirja kertoo hyvin yksityiskohtaisesti puuikkunan rakenteen, toiminnan, materiaalit ja kunnostustavat. Se ei vain kuvaa vaan myös perustelee. Hyvää on myös monipuolisuus näkökulmissa: kirja sisältääkin osion Jos kuitenkin uusitaan eli neuvoo myös siinä tilanteessa, että jostain syystä ikkunat päätetään kuitenkin uusia :-)

Erinomainen osio on Ohjeita kunnostuksen teettäjälle. Osa meistä jaksaa kunnostaa itse, toiset teettävät ulkopuolisella ja meillä esimerkiksi tehdään molempia eli teetämme kunnostukset vaativampiin 1800-luvun ikkunoihin ammattilaisella, mutta korjaan itse 1900-luvun alun ikkunoita. Kaikkeen ei riitä aika millään ja haluan myös pelata varmaan päälle noiden vanhinpien puhallettujen lasiruutujen kanssa, ne niin helposti menevät rikki kunnostaessa.

Kirjan lopussa on myös asiaa ilmanvaihdosta, ikkunoiden tiivistyksestä ja erityisesti karmeja käsittelevä osuus ilahdutti minua. On ollut nimittäin vaikea löytää karmien korjausta koskevaa kirjallisuutta ja vanhan talon karmikorjaukset ovat vaikeita, niin ainakin me olemme ne kokeneet.

Ikkunakirja on julkaistu 2011 ja sen ovat kirjoittaneet arkkitehdit Juulia Mikkola ja Netta Böök. Kirjan takakannessa lukee, että kirja on tarkoitettu sekä ammattilaisille että harrastajille. Tämä kuvaa hyvin sisällön syvyyttä.

Jos olet ikkunakorjaaja (ammattilainen tai harrastaja), puuikkunat innostavat muuten tai omassa talossasi on paljon huoltoa tai korjausta vaativia puuikkunoita, kirjaa voi varmasti suositella omaan kirjahyllyyn.

Hyviä lukuhetkiä!

Tuovi

5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, tämä ehdottomasti hankintaan! Meillä kaikki ikkunanpokat vaativat kunnostusta tulevien vuosien aikana, ja haaveissa on ollut käydä myös joku kurssi aiheeseen liittyen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kursseja järjestää monikin taho, itse kävin aikanaan pari kurssia Rakennusapteekissa. Niissä oli se hyvä puoli, että aikaa oli varattu kunnolla ja pääsi itse oikeasti tekemään eri kunnostusvaiheita.

      Tuovi

      Poista
  2. Voi kiitos tästä kirja vinkistä! Olen jo monta vuotta kunnostanut talomme ikkunoita - lisätieto ei ole pahitteeksi ollenkaan. Tämän kirjan minä haluan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on menossa jo kuudes ikkunankorjausvuosi eikä loppua näy :-)

      Tuovi

      Poista
  3. Minäkin haluaisin vanhan aittarakennuksen ikkunat korjata vanhaa kunnioittaen. Jospa tästä kirjasta löytyisi apu siihen. Vaikuttaa kattavalta opukselta kun siellä on tuo ilmanvaihto otettu myös huomioon. https://2kkoivu.kotisivukone.com/

    VastaaPoista