tiistai 17. syyskuuta 2013

Mattaa kattoon Maalasin viikonloppuna kuistin sisäkattoa Gysingen valkealla matta-pellavaöljymaalilla. Matta maali olikin uusi tuttavuus ja itse asiassa aika erilainen maalattava kuin tavallinen Gysingen pellavaöljymaali. Maali muistuttaa rakenteeltaan jonkin verran keittomaalia: se on melko paksua ja kuivaa nopeasti. Lopputulos puolestaan on lähellä liimamaalia.

Hankin maalin Antiikkiverstaasta ja ostin samalla myös pensselin kattoa varten. Pensseli olikin hyvä hankinta, sillä oli tukevaa vedellä maalia pään yläpuolelle.


Matta pellavaöljymaali oli maalatessa vaikean tuntuinen saada tasaiseksi. Purkin kyljessä on kuitenkin hyvä ohje, joka kehottaa odottamaan kuivumista - jälki olikin kuivuttua melko tasainen. Kuistin kattolaudoissa paikoitellen oleva vanha maali myös kuulsi vähän läpi ja lisäsi epätasaisuuden vaikutelmaa. Täytyy katsoa lopputulos täysin kuivana ja päättää sitten, maalaako katon vielä toiseen kertaan. Periaatteessa mattamaalilla pitäisi riittää myös yksi kerta.

Meillä oli kuistin katossa pari uutta lautaa vanhojen joukossa ja muistin viime hetkellä, että oksankohdat pitää suojata ennen maalausta sellakalla. Lakka onneksi kuivaa nopeasti. Kattolaudoissa olevien leikattujen naulojen kannat maalasin myös varmuuden vuoksi valkealla Rostexilla ennakkoon.

Seuraava haaste onkin sitten seinien värin valinta. Laitan tähän kuvan, jossa on kaikki seinästä löytyvät värit mukana. Harkitsemme tällä hetkellä sinistä väriä.


Kuisti muuttui taas piirun verran valoisammaksi valkean katon myötä - valoisaa syksyn jatkoa kaikille lukijoille!


6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, tuo matta pellavaöljymaali näyttää sellaiselta mitä olen meidänkin kattolautoihin ajatellut.

  VastaaPoista
 2. Joo, se antaa mukavan pehmeän lopputuloksen. Raportoin lopputuloksesta vielä tarkemmin kun näen sen ihan kuivana :-)

  VastaaPoista
 3. Tämä on ihan mahtava maali! Meiltä löytyy katoista ja seinistä harmaalumppupaperin päälle maalattuna. Eteiseen on tulossa roiskemaalaus tällaiselle pinnalle, kunhan taas ehditään :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla! Nämä pellavaöljymaalit on kieltämättä loistavia - nyt talven lähestyessä myös säilyvyys on etu kun ne eivät miinusasteistakaan piittaa vaan säilyvät hyvin myös kylmässä varastossa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos maalivinkistä! Olenkin käynyt antiikkiverstaassa hakemassa Gysingen pellavasuopaa vanhoille lattialankuille.
  Tulin kurkkaamaan blogiasi Arkiporinaa-blogin suosituksesta :-)

  VastaaPoista
 6. Pellavasuopaa en ole itse vielä kokeillutkaan. Olemme ajatelleet maalata kaikki lattiat, mutta olisihan sellainen kuurattu lattia kyllä komea.

  VastaaPoista