sunnuntai 4. elokuuta 2013
Korvaushirret seinään sopivaksi
Korvausmateriaalin valinnassa on tärkeää löytää sopivan paksuja ja pitkiä hyväkuntoisia hirsiä. Sopiva paksuus katsotaan korjattavasta seinästä: vanhat hirret on usein tehty tuumamittaan. Oma tallimme on rakennettu kuuden tuuman eli noin 15 cm:n hirsistä. Myös tasainen paksuus helpottaa, vaikka aina hirret eivät sitä olekaan. Pituudellakin on väliä: pitkistä on helppo tehdä lyhyitä, mutta ei päinvastoin.
Mittaaminen on tarkkaa työtä ja tätä harjoittelimme paljon omassa projektissamme. Kaarevia pintoja on välillä vaikeaa mitata, mutta suorakulman avulla mitan saan aina jollakin tavalla.
Työstettävä hirsi kannattaa nostaa pukeille, joihin sen saa kiinni hollihaoilla. Sitten vain veistämään mitä erilaisimmilla työkaluilla: veistokirveellä, piilukirveellä, moottorisahalla, taltalla, vesurilla - mikä vain oikealta tuntuu. Meistä kätevimpiä olivat veistokirves, taltta ja alustavissa töissä moottorisaha. Kokeilimme myös pieniä sähkötyökaluja, joista oli apua erityisesti liitosten viimeistelyssä. Ja käsisahalla tietysti sahattiin paljon, moottorisaha on useimmiten tarkkoihin sahauksiin liian suuripiirteinen.
Lähtökohtana siis on, että hirsi olisi oikean paksuinen. Korkeus on harvoin valmiiksi kohdallaan ja se mitataan joko poistetusta tai seinässä olevasta hirrestä, jonka jatkoksi uusi tulee. Sitten vain piirretään hirsivaralla oikea muoto puun yläpintaan seinässä olevan hirren alapinnasta, veistetään korkeus sopivaksi ja sovitellaan välillä hirttä seinään kunnes oikea mitta ja muoto löytyvät.
Hirren yläpinta on kaareva ja alapinnassa on kouru, jotka pitää säilyttää veistämisen jälkeenkin. Näin vesi pääsee aina valumaan pois hirsien väleistä. Alla olevassa kuvassa työstetään kourua ensin moottorisahalla, jonka jälkeen sitä voi vielä tasoitella veistokirveellä tai kouruteräisellä telsolla. Ennen vanhaan ei tietysti moottorisahaa käytetty, mutta kyllä se välillä puolustaa paikkaansa ajansäästönä.
Lopuksi hirren yläpintaa voi viimeistellä seinään sopivaksi kuorimaraudalla.
Kun hirsi on seinään muodoiltaan sopiva, on tietenkin otettava huomioon myös liitokset ja salvokset, joiden veistäminen on ehkä vieläkin tarkempaa työtä. Palaan niihin seuraavassa kirjoituksessani.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Herttinen sentään, miten huikea projekti teillä on! Olen lähes sanaton kun lueskelin mitä kaikkea olette tehneet ja miten hienoa jälkeä on tullut. Tosi mielenkiintoinen blogi, jään ehdottomasti seuraamaan :)
VastaaPoistaKiitos kannustuksesta, projekti on iso, mutta mukava se on edelleen :-) Tervetuloa mukaan!
VastaaPoistaOnpa iso projekti. tsemppiä!
VastaaPoistaKiitos, sitä aina tarvitaan. Tämä hirsityö olikin tähän mennessä yksi isoimmista projekteista, jotka olemme itse tehneet.
VastaaPoista