lauantai 18. helmikuuta 2012

Voihan tapetti!

Blogini on elänyt jonkin aikaa hiljaiseloa toisen huushollin muuttokiireistä johtuen. Jotakin olemme ehtineet kuitenkin tehdä myös korjausprojektimme hyväksi: tuttu hirsikorjaaja on varattu kevääksi tekemään konttorin seinäkorjauksia. Samalla korjataan myös yläpuolella olevan kattojiirin vauriot. Meille tämä tietää valmistelutöitä vintin purujen poistolla korjauskohdasta ja konttorin puolella on purettava lattiaa ja poistettava sen alta löytyviä apulantasäkkejä ja muuta kiintoisaa. Tällaista toimintaa on siis odotettavissa talon "uudessa" päädyssä.

Vanhassa päädyssäkin on suuria suunnitelmia. Aiomme keväällä viimeinkin aloittaa sisäpintojen ehostamisen: valkeassa kamarissa puhdistetaan vanha tapettipinta ja kiristetään pahimmin kupruilevat kohdat pinkopahvituksesta. Katon osalta aiomme selvitä maalauksella (katossa on nyt valkeaksi maalattu pinkopahvi) ja lattian maalaamme jollain vähän raikkaammalla sävyllä nykyisen ruskean sijaan. Valkea kamari onkin salin ohella ainoa huone, jossa vanha tapettipinta voidaan jättää edelleen päällimmäiseksi.


Valkean kamarin harmaa kukkatapetti tuntui ensin synkältä, mutta ajan myötä olen alkanut pitää siitä yhä enemmän.
Vihreässä kamarissa muutokset ovat radikaalimmat: vanhan pinkopahvin ja tapetin päälle joudutaan vesivahingon vuoksi laittamaan uudet kerrokset. Vielä on hetki aikaa kiistellä uuden tapetin aikakaudesta! Kattolaudat maalaamme valkeaksi ja lattiaan varmaan tulee sama sävy kuin toisessakin kamarissa.


Vihreän kamarin reippaan vihreä tapetti! Kuva ei tee oikeutta kirkkaan vihreälle sävylle, joka on ollut aikanaan radikaali ilmestys. Tätä tapettia ei kuitenkaan pysty ottamaan esiin myöhempien kerrosten alta, joten se jää sinne arkistoon. Lisämme uuden pinkopahvin ja tapetin päällimmäiseksi.

Ja sitten vielä vieraseteinen: uutta tapettia vanhan päälle ja maalia kattoon ja lattiaan. Haaveena olisi siis saada nämä kolme huonetta kesällä käyttöön, joten huonekalujakin pääsemme hankkimaan. Ehkä haastavinta on ollut löytää vanhoja sänkyjä, jotka oikeasti olisivat nukuttavia. Nykyihmiset ovat jättiläisiä verrattuna aiemmin eläneisiin - useimmat vanhat sängyt ovat auttamatta liian lyhyitä tai kapeita. Parhaimmat kandidaadit on toistaiseksi löydetty antiikkikeskus Fasetista, jossa on muuten myös erinomaisia talonpoikaisvaatekaappeja. Hankimme jo yhden kaapin ja yhden lipaston - lupaan myös niistä kuvakavalkadin, kunhan ne kotiutuvat meille Fasetista.

Jugendia vieraseteisessä. Tässäkin huoneessa tapetti on sen verran vaurioitunut, että se vaatii päälleen uuden pinkopahvin ja tapetin.


Ja mistä sitten uudet paperitapetit? Valintaa vaikeuttaa runsauden pula, koska kauniita tapetteja on niin paljon. Ruotsalaisen Duron tapetit pitävät kuitenkin tällä hetkellä kärkisijaa, erityisesti Gammal svenska -kokoelman tapetit. Näimme niitä ensimmäisen kerran Tuomarinkylän kartanossa Vantaalla, jossa on erinomainen kokoelma eri aikakausien huoneita tapetteineen ja huonekaluineen.

3 kommenttia:

 1. Hei, mielenkiintoinen projekti ja kiva blogi.
  Me kunnostamme pikkuruista 20-luvun hirsitaloa ja ajattelin suositella minun mielestäni aivan upeita Englantilaisia William Morris:in tapetteja. Ne ovat upeita taideteoksia ja yksityiskohdat ovat mahtavia. Tässä URL, jossa kuvia:
  http://www.google.com/search?q=William+Morris+wallpapers&hl=en&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XFVUT4XCHIP74QTV6aXbDQ&ved=0CD8QsAQ&biw=1280&bih=593

  t. Liisa-Maija

  VastaaPoista
 2. Morrisin tapetit ovatkin todella hienoja! Kävin nyt viikonloppuna Lahden historiallisen museon jugendnäyttelyssä ja siellä oli ainakin yksi huone tapetoitu juuri Morrisin tapetilla.

  Onnea taloprojektillenne!

  VastaaPoista
 3. Hienoia, kun löysin sivunne. Meillä oli 17 v sitten vastaava urakka. Kunnostimme 30 v tyhjillään olleen ja huonosti pidetyn pohjalaistalon. Työtä riittää edelleen. Meillä on Duron Gammalsvenska ja Sanduddin Isoäidin aikaan tapetteja ja tyytyväisiä olemme. Käyn kansalaisopiston entisöintipiirissä ja nyt käyttäisimme eri värejä. Meillä ei ole mitään lakattua vaan maalattua ja tapetteja.
  Terv. Elina

  VastaaPoista